Wednesday, October 23, 2013

Satu Kenangan

Hujan turun renyai-ranyai membasahi bumi.Sejak semalam lagi ia mula berlumba-lumba  menyirami pepohon yang dahagakan air.Awan masih tidak menunjukkan keinginan memberhentikan 'putera dan puteri' kandungannya itu.

Suasana ini mengingatkan Ahmad kepada kehidupannya semasa kecil.

'Shh..shh..shhh...bunyi air  hujan jatuh ke dalam lopak air ditepi rumahnya.Jam sudah menunjukkan pukul 1 pagi.Semua adik-beradiknya enak dibuai mimpi.Entah apakah yang dimimpikan mereka tidak difikirkan Ahmad.

Ahmad tiba-tiba berpaling ke arah dinding.Suara kanak-kanak riang bermain air hujan menarik perhatiannya.
"Sape pulok main air malang-malang gining?'Ahmad mula berfikir.Dia mula membilang adik-adiknya yang sedang tidur kalau-kalau ada di antara mereka terlepas pandang walhal adiknya hanyalah 2 orang pada waktu itu,seorang lelaki dan seorang perempuan.Si adik yang lelaki sedang tidur nyenyak apatah lagi si adik perempuan.

"Aik,doh sape die pulok'..Ahmad cuba merapati dinding.Bunyi tawa riang kanak-kanak bermain air semakin jelas kedengaran apabila telinganya ditekupkan ke dinding.Dia bingkas bangun dan membuka tingkap.

Di celah daun tingkap Ahmad dapat melihat 3 orang budak sedang bermain lopak air ditepi rumahnya.Ahmad mula memikirkan anak siapakah yang sedang seronok bemain air pada waktu larut malam begitu?sedangkan tubuh fizikal mereka boleh dikatakan hanyalah beberapa kaki sahaja.Ahmad menganggarkan umur mereka dalam lingkungan 5 tahun.

Ah.kut panda mung la weh'..anok mok lijoh kot..dok maroh pulok mok lijoh ke anok ye maing air malang2 bute..Ahmad merungut sendirian lalu mengambil selimut dan tidur di sisi adiknya.

Beberapa saat kemudian Ahmad bangun kembali.Dia kembali ke tingkap dan mengintai,budak-budak itu sudah tiada.

"bakpe,dok tido lagi ning? nenek yang datang dari dapur menegur Ahmad."tadi ade nampok budok2 duk maing air tepi umoh kite..ingatke anok mok lijoh,tengok mulla takdop doh'kata Ahmad.

Mok lijoh mane pulok mung ning?Gi tido nung,ujang2 gini sedap tido..balas nenek.
'mad nok tido tepi nenek ah malang ning buleh dop?Ahmad melontarkan idea bernasnya kepada nenek
Neneknya hanya senyum tanda bersetuju..

Ahmad mengambil bantal dan pergi ke hamparan tikar tempat peraduan neneknya,dia sebenarnya baru menyedari bahawa dia berada di rumah neneknya yang dikelilingi hutan kecil.

Mana ada orang disekitar itu..Ahmad berkata di dalam hati.Kisah toyol mencuri duit neneknya mula berputar dalam benak fikirannya...


  

'

No comments: